« afbeelding 1 van 1 »
 
Thursday 14 April 2016

Studenten krijgen gastles in de kas

Op woensdagmiddag 24 februari was het zover. Tien vierdejaars leerlingen van de opleiding plantenteelt van het Prinsentuin College uit Andel kregen een gastles van chrysantenteler Koen Kreling uit Zuilichem. Het bleek dat geen van de jongeren eerder een chrysantenkas van binnen had gezien! "Ik wil graag jongeren warm maken voor een carrière in de kas”, vertelt Koen die zelf het initiatief nam om de school uit te nodigen.

"Veel jongeren hebben niet door dat in de kas boeiende en interessante banen te vinden zijn. Denk bijvoorbeeld aan de toenemende ICT en automatisering die om ‘slimme koppen’ vraagt of het aansturen van teelten en personeel. Het hield me al een tijdje bezig om leerlingen op mijn bedrijf uit te nodigen. Want onbekend maakt onbemind is mijn idee. Een paar weken geleden heb ik de stoute schoenen aangetrokken en contact gezocht met het Prinsentuin College. Ik heb daar zelf in het verleden de VMBO en MBO opleiding plantenteelt gevolgd. De school reageerde enthousiast en na een persoonlijke kennismaking was een excursie naar mijn bedrijf als onderdeel van een les snel geregeld! Het viel me op hoe geïnteresseerd de leerlingen zijn en dat ze tijdens de rondgang over het bedrijf veel vragen stelden. Erg leuk om te doen”, aldus een enthousiaste Koen.

De leerlingen kregen de opdracht filmpjes te maken van verschillende processen in het bedrijf zoals de biologische bestrijding, de klimaatbeheersing in de kas, de grondbewerking en het inpakken. Ze moesten daarbij vertellen hoe die processen in zijn werk gaan. Uiteindelijk is van al deze filmpjes een langere film gemaakt. Zie onder het leuke resultaat.
 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA