« afbeelding 1 van 1 »
 
Friday 18 September 2015

Totale schade is nog niet te schattenMeer dan 2.500 ruiten zijn er gesneuveld bij de bedrijven van Kreling Chrysant in Bruchem. De schade concentreert zich op vier van de zes productielocaties. De twee bedrijven van Kreling in Zuilichem kregen geen hagel over zich heen.
Ondernemer Koen Kreling verwacht dat het nog maanden gaat duren voor alles weer bij het oude is. De afgelopen weken stonden vooral in het teken van glas opruimen. Al is daarmee niet alle glas verdwenen. ,,We werken met een teeltronde van tien weken. Dus we zullen nog zeker een week of zeven glasresten tegenkomen bij de verzorging en oogst van het gewas.”

Inmiddels zijn glaszetters op de bedrijven van Kreling begonnen met het plaatsen van nieuwe ruiten. ,,Hopelijk zijn ze daar over vijf, zes weken mee klaar. Natuurlijk zou ik graag zien dat we dit karwei met meer glaszetters sneller konden uitvoeren, maar ik heb er begrip voor dat de mogelijkheden beperkt zijn. Ik bewonder de beglazingsbedrijven om hun flexibiliteit.”
Zodra de kassen weer glasdicht zijn, begint de reparatie aan de schermdoeken en de schermdraden. Ook dat zal een aantal weken in beslag nemen.

Volgens Kreling lukt het momenteel nog aardig om een goed kasklimaat te realiseren ondanks de gehavende kasdaken. ,,Maar dat kost ons wel extra energie.”

Het grootste deel van de oogstrijpe chrysanten is goed van kwaliteit. Al zijn er ook plekken in de kas waar het gewas door naar binnen gestroomd regenwater niet bruikbaar meer is.
Kreling vindt het lastig om in te schatten tot welk bedrag de schade op zijn bedrijven zal oplopen. ,,Kosten van gesneuvelde ruiten en schermdoeken en –draden zijn redelijk te begroten. Maar wat we in totaliteit gaan missen aan gewasopbrengst, en kwijt zullen zijn aan extra energie is nu nog niet duidelijk.”

Over het optreden van de verzekeraar tot nu toe is de chrysantenkweker tevreden. ,,Ik hoop dat we er samen uit komen als de totale schade bekend is.” 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA