« afbeelding 1 van 2 »
 
Thursday 23 July 2020

"De glastuinbouw zorgt voor ons voedsel"

Op een zonnige dag in juli passeren we de Martinus Nijhoffbrug bij Zaltbommel voor een gesprek met Burgemeester Van Maaren. We treffen hem aan in een informele outfit, hij zit namelijk midden in de verhuizing Urk naar Zaltbommel.

U bent nu bijna één jaar burgemeester van Zaltbommel, hoe ervaart u het in deze gemeente?
"Ik vind het hier heerlijk, ben hier in de omgeving (Heukelum) opgegroeid. Ik was wel verrast dat de glastuinbouw zo groot is geworden, maar goed ik ben dan ook een half mensenleven weggeweest. Mijn vrouw en ik en 2 van de 4 kinderen verhuizen momenteel van Urk naar Zaltbommel. Het is hier zo mooi met het water, de dijken, maar ook de historie en de bedrijvigheid.”

Wat is uw droom voor dit gebied?
"Ik zou graag zien dat dit het vanzelfsprekende ‘overloopgebied’ wordt vanuit Den Bosch en ook vanuit Utrecht. We hebben hier zoveel dat de moeite waard is: water, natuur, bedrijvigheid, tuinbouw, dijken. Het is prachtig om te wonen, werken en recreëren. Slot Loevestein zou best meer op de kaart gezet kunnen worden, de bekendheid is niet zo groot. Volgend jaar is het 400 jaar geleden dat Hugo de Groot in de boekenkist ontsnapte, daar gaan we een mooi programma voor maken. Historisch besef is belangrijk voor de toekomst, iets is om een bepaalde reden ontstaan. Het is goed om je dat te realiseren.”

"Je kunt niet al het historische bewaren, maar de uniciteit van het gebied behouden is belangrijk. Je kunt vernieuwende opties verkennen. In Katwijk (Zuid-Holland) bijvoorbeeld hebben ze de duinen verzwaard om het land te beschermen, maar er is een parkeergarage in verwerkt. Dat vind ik wel een mooi voorbeeld van innovatie; misschien kunnen we voor de dijkverzwaring hier eens nadenken over zo’n soort innovatie.”

U noemde de tuinbouw net al even. Ként u het Glastuinbouwpact Bommelerwaard & Neerijnen?
"We werken als gemeente met het glastuinbouwpact samen op diverse dossiers: Deal van de Duurzaamheid, de tuinbouwriolering, wethouder Posthouwer zit in het bestuur. Ik ben zeker wel bekend met het pact. Het is mooi dat de ondernemers elkaar opzoeken en kennis delen, belangrijk om de wetgeving voor te blijven, om vanuit de sector met veranderingen en verbeteringen te komen. Dat is ook belangrijk voor de verbinding met de samenleving.”

Hoe ziet u dat, die verbinding met de samenleving?
"Wat mij opvalt is dat er wat een kloof is tussen de tuinders en de burgers. Naast het jaarlijkse Kom in de Kas zou er meer verbinding met de samenleving gezocht mogen worden. Het is belangrijk dat je je bedrijf openstelt voor mensen om een keer te komen kijken. Er doen veel verhalen de ronde die niet helemaal kloppen, maar mensen wéten het niet. Bijvoorbeeld over arbeidsmigranten en duurzaamheid. Als je meer vertelt wat je doet, krijg je ook meer begrip. Is zeker belangrijk, nu maar ook voor de toekomst.”

Hoe ziet u die toekomst van de glastuinbouw?
"Ik vraag me af hoe het zal gaan met verdergaande robotisering. De ontwikkelingen gaan snel. Hoe zal het zijn in 2050? Voor welke uitdagingen zal de sector de komende jaren staan: schaalvergroting, klimaatverandering, duurzaamheid, energiegebruik, inzet van seizoensarbeiders? Uitdagingen genoeg en het is wel goed om nu al na te denken over de stip op de horizon.
Misschien kan de toekomst voor de glastuinbouw nog versterkt worden met een boegbeeld á la Maxime Verhagen voor Bouwend Nederland. Een oud-bestuurder die deuren opent en de glastuinbouw op de politieke agenda zet.”

"De glastuinbouw is belangrijk, voor de Bommelerwaard, voor heel Nederland en voor de export. Zij verbouwen onze bloemen en ons voedsel. En daar kunnen we eenvoudigweg niet zonder!” 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA