3 misverstanden over frambozen
Frambozen worden veel gegeten, maar er bestaan ook wel misverstanden
over. Geert de Weert, eigenaar van kwekerij de Westerbouwing, legt ons graag meer
uit over zijn product. Familie De Weert
kweekt en ontwikkelt op hun familiebedrijf in Rossum bessen, bramen, aardbeien
en vooral ook frambozen.
Houdbaarheid
Veel mensen denken dat je frambozen binnen twee dagen moet gebruiken omdat ze
anders waterig worden. Volgens Geert is dit al lang niet meer zo. "We hebben
nieuwe soorten geselecteerd op houdbaarheid zodat ze makkelijk 5 tot 7 dagen
bewaard kunnen worden.â€
Geen
bestrijdingsmiddelen
Een ander veelgehoord misverstand is dat zachtfruit vol zit met bestrijdingsmiddelen.
Geert legt uit: Wij gebruiken juist bijna geen bestrijdingsmiddelen, dat is
vaak helemaal niet nodig. We hebben betere rassen gekweekt die minder vatbaar
zijn voor ziektes en kweken in potten om bodemziekte te voorkomen. Als het wel
nodig is om te bestrijden, dan gebruiken we biologische middelen of middelen
die heel snel afgebroken zijn.â€
Gezondheid
Wat veel mensen ook niet weten over frambozen, is dat ze unieke antioxidanten
bevatten die voorkomen dat cellen in je lichaam beschadigen. Daarnaast zitten
frambozen vol met vitamine C. Geert: "Frambozen zijn dus super gezond. Maar natuurlijk
ook erg lekker. Ik eet ze zelf het liefst gecombineerd met chocolade. Overrijpe
of te kleine frambozen gooien wij trouwens niet weg, maar we vriezen ze in. Van
diepvriesfruit kun je heerlijke sappen of jams maken!â€
Over de rubriek Tips van een tuinder
Het Glaspact is een samenwerking met lokale krant De Toren aangegaan in de nieuwe rubriek 'Tips van een tuinder'. Dit artikel over Geert de Weert, gericht op consumenten, verscheen eerder in de papieren uitgave in de regio.