Alwin Pippel, Zuilichem:

‘2015 was een prima jaar vol uitdagingen’
Een jaar vol uitdagingen. Dat was 2015 voor Alwin Pippel (29). Samen met echtgenote Adriana (29) begon Pippel met de teelt van lisianthus op een nieuwe locatie in Zuilichem.
,,Ondernemen is iets wat mijn vrouw en ik echt samen doen. Alleen zou ik nooit hebben gestaan, waar we nu staan”, vertelt Pippel.

Het ondernemerspaar kocht in het najaar van 2014 een bedrijfslocatie (30.000 m2 teeltoppervlak) in Zuilichem. In februari van dit jaar begonnen ze daar met de teelt van lisianthus.
Naast het nieuwe bedrijf in Zuilichem teelden de ondernemers dit jaar ook nog op de oude plek in Zaltbommel: Violieren, Campanula’s, Ranonkels, Pluischrysanten en Brassica.

,,Het komende jaar zullen de glasopstanden op de oude plek gesloopt worden. Dat is onderdeel van de verplaatsingsregeling waarvan we gebruik gemaakt hebben.” Adriana verzorgde dit jaar de bedrijfsvoering in Zaltbommel, terwijl Alwin dit deed op het nieuwe bedrijf. ,,Je zult begrijpen dat het voor ons een heel druk jaar was.” Over het gewas dat ze op hun nieuwe bedrijf zouden gaan telen, hebben Alwin en Adriana nog wel even gedubd. ,,Een voor de hand liggende optie was om te kiezen voor chrysanten, die werden voordat wij het bedrijf kochten daar al gekweekt.”

De Pippels besloten anders. ,,We hebben gekozen voor lisianthus. De afzetmarkt voor deze snijbloem is groeiende en biedt perspectief. Tegelijkertijd is de teelt van lisianthus bepaald niet makkelijk. We hebben toch besloten om de uitdaging aan te gaan.”  Dat lisianthus niet makkelijk te telen is, komt onder meer door de ziektegevoeligheid waardoor de kans op uitval groot is. Ook is de productie lastig te plannen. ,,Als je even niet oplet, is je bloem te kort of te lang.” Nog een lastig punt bij het kweken van lisianthus zijn de hoge teeltkosten. Het is een van de meest energie-intensieve teelten in Nederland. Lisianthus vraagt om veel uren belichting met een hoge intensiteit.

Dat zijn vader al vele jaren ervaring heeft met het kweken van lisianthus, maakte het voor Alwin iets makkelijker om er aan te beginnen. Toch kijkt hij terug op een lastig eerste jaar. ,,Het valt me niet mee om de teelt strak te krijgen. Daar heb ik een flinke dobber aan”, zegt Pippel. Desalniettemin kijkt hij met een goed gevoel terug op 2015. De opbrengstprijzen vielen niet tegen. Daardoor hebben we op beide locaties een goed jaar gehad.

2016
Ondanks zijn voorliefde voor nieuwe uitdagingen heeft Pippel zich voorgenomen om in 2016 geen nieuwe activiteiten op te pakken. ,,Ik ga me concentreren op de teelt van lisianthus, en wil die 100 procent op de rit krijgen. Daar heb ik het komende jaar mijn handen aan vol.” In 2016 kunnen de ondernemers zich concentreren op één bedrijf. Tegelijkertijd staan er in hun privéleven veranderingen aan te komen. Alwin en Adriana verwachten in februari hun eerste kind. Daardoor zal Adriana tijdelijk minder actief zijn in de onderneming. ,,Een nieuwe fase in ons leven breekt aan.”

 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA