« afbeelding 1 van 1 »
 
Friday 28 September 2018

Bedrijfskunde voor de Tuinbouw gestart

Bij de Rabobank in Zaltbommel is 20 september de incompanytraining Bedrijfskunde voor de Tuinbouw Bommelerwaard gestart. 18 ondernemers nemen deel aan de bedrijfsopleiding die zich erop richt hen alles te leren over het creëren van een toekomstbestendig bedrijf. Hierin wordt de weg vrijgemaakt voor nieuwe producten, processen en verdienmodellen. Een vergelijkbare cursus gaat begin 2019 in Noord- en Zuid-Holland van start.

Want de tuinbouwsector staat voor grote uitdagingen: hoe kunnen we innoveren in productie, afzet of verwerking? Hoe vinden en binden we mogelijke samenwerkingspartners? Hoe past het bedrijf in een internationale context? Alleen het hebben van ‘groene vingers’ is niet langer voldoende: zonder managementvaardigheden geen succes. HAS Hogeschool verzorgt deze bedrijfsopleiding in samenwerking met de Rabobank Bommelerwaard, Goesten & Opdam Financieel Adviseurs en Fidus Advies. Begin 2019 start in Noord- en Zuid-Holland een soortgelijke cursus in samenwerking met Flynth.

Bewust van veranderingen
"We zijn gestart met deze incompanytraining omdat in de Bommelerwaard vaak veel talentvolle jonge ondernemers aan het roer staan van behoorlijk grote tuinbouwbedrijven”, leggen cursusleider Hans Heesen en adviseur bedrijfsopleidingen Anouk van Rossum van HAS Hogeschool uit. "Vaak zijn deze mensen al vroeg in het bedrijf gegaan. De tuinbouw is volop in beweging en staat wederom aan de vooravond van fundamentele veranderingen. Ondernemers doen er verstandig aan zich bewust te zijn van deze veranderingen en daarop voor te sorteren in hun bedrijfsvoering. Zo maken ze hun bedrijf toekomstbestendig. De Rabobank, Goesten & Opdam en Fidus Advies ondersteunen deze ondernemers door ze meer kennis en vaardigheden bij te brengen om keuzes te maken om ook in de toekomst een duurzame bedrijfsvoering te kunnen voeren.”

Programma op maat
De partijen hebben samen een programma op maat samengesteld op basis van de behoeften van de ondernemers, kennis van de bedrijven in de regio en de jarenlange opgedane ervaring met cursussen Bedrijfskunde voor de Tuinbouw. Rabobank, Goesten & Opdam en Fidus droegen de cursisten aan. De combinatie van deze partijen zorgt ervoor dat de training aansluit bij wat nodig is en dat diegenen aansluiten die er baat bij hebben.

Meegroeien
Hans Heesen gaat komend half jaar met de ondernemers aan de slag. Dit doet hij niet alleen: verschillende docenten van de HAS leveren een bijdrage evenals gastdocenten. Wat hij ervan verwacht? "Dat ondernemers elkaar inspireren, dat ze van elkaar leren en zo tot inzichten komen die voor hun vernieuwend zijn of hen bevestigen dat ze op de goede weg zijn. Naast inhoudelijk bezig zijn, maken ze ook een persoonlijke ontwikkeling door. Want het devies van de opleiding is: als je bedrijf groeit, moet je zelf meegroeien. Daarom doen ze allemaal een assessment bij Berenschot. Een assessment waarmee ze hun talenten en minder ontwikkelde punten in kaart brengen. Vervolgens leren ze hoe ze hun bedrijf op basis hiervan verder kunnen bouwen.”


 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA