« afbeelding 1 van 1 »
 
Tuesday 23 May 2017

Column Han Looijen: De sector als goede buur

Waarom is een wethouder van de gemeente Zaltbommel voorzitter van het Glastuinbouwpact? Ik kan me voorstellen dat u zich dat wel eens heeft afgevraagd. Op het oog is het inderdaad geen voor de hand liggende combinatie. Toch zei ik direct ja toen ik werd gevraagd. De drijfveren van het Glastuinbouwpact Bommelerwaard & Neerijnen vind ik mooi. De tuinbouw in onze regio is een sector waar ik altijd wel wat van vond, maar die ik ook heel erg waardeer.

Groeien op de goede plek

Ik kijk met bewondering naar de sociaal economische impact die de sector brengt in onze regio. Wat een geweldige bedrijven zijn er ontstaan of doorontwikkeld. Het leiden daarvan vraagt veel ondernemerschap. Juist door die groei vinden we het als lokale overheid belangrijk om vanuit het PHTB in te steken op goede glastuinbouwbedrijven op de goede plek. Dat moeten we gewoon goed regelen.

Een goede buur

Minstens net zo belangrijk is de relatie van de bedrijven met de maatschappij om hen heen. Een glastuinbouwbedrijf moet ook een goede buur zijn. Op dit ongrijpbare vraagstuk levert het Glastuinbouwpact een belangrijke bijdrage. Hoe positioneert de sector zich in de maatschappij? Waarom heerst het beeld nog steeds dat de sector vervuilend is, terwijl tuinders zo enorm veel doen op het gebied van duurzaamheid? Daar kunnen we de komende jaren nog stappen in zetten.

Transitie

Openheid en transparantie zijn volgens mij twee belangrijke begrippen die ons verder gaan helpen. De sector zit midden in een transitie van hoe we het altijd deden naar hoe we het gaan doen. De tuinbouwbedrijven en ondernemers worden klaargestoomd voor de toekomst. Het Glaspact brengt daarbij als netwerkorganisatie mensen bij elkaar om samen vooruit te gaan. En dat lukt, er gebeurt verschrikkelijk veel in ons gebied. Daar mogen we trots op zijn!  

 

Han Looijen, wethouder gemeente Zaltbommel en voorzitter Glastuinbouwpact Bommelerwaard & Neerijnen 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA