« afbeelding 1 van 1 »
 
Tuesday 18 July 2017

Column Jaap Breugum: Onderneming2026!

Als directievoorzitter van de Rabobank Bommelerwaard, bestuurslid van de Greenport Gelderland, stuurgroeplid van het Paddenstoelenpact en lid van het kernteam van het Glastuinbouwpact ben ik actief in de regionale agrarische omgeving. Iedere week ontmoet ik aansprekende ondernemers en bezoek ik prachtige bedrijven. Kortom: genieten!

Vanaf 1 november 2016 heb ik mijn horizon verbreed door te starten in de functie van projectdirecteur Herstructurering en Ontwikkeling Tuinbouw (HOT). Het overall doel van de CoalitieHOT (bestaande uit FVO, Royal Flora Holland, Rabobank, Ministerie van Economische Zaken en provinciale en lokale overheden) is het‘verzekeren van een toekomstbestendige en leidende positie van de Nederlandse glastuinbouw’. In de praktijk blijkt voor mij dat tegelijkertijd regionaal en landelijk werken wederzijds stimulerend is.

Wat mij betreft is het meest aansprekende onderdeel van de CoalitieHOT ‘de mentale herstructurering’. Ondernemers worden uitgedaagd om het nu los te laten en zich te verplaatsen naar het jaar 2026. Welke impact hebben trends als schaalvergroting, marktgerichter en internationaler op jouw bedrijf? Hoe bouw je aan de continuïteit van je onderneming EN biedt je perspectief aan de ondernemer c.q. het ondernemerschap?

Welke rol(len) vervul je in 2026; aandeelhouder, ondernemer, manager en/of teler? Over welke competenties moet de leiders beschikken om jaarlijks resultaat te blijven boeken? Op welke wijze kunnen familiebedrijven professionaliseren? In de mastersessies die over dit onderwerp worden georganiseerd leren ondernemers van en met elkaar. Velen gaan van ‘onbewust’ naar ‘bewust’ en zetten daarmee een basis voor de toekomst.

Ben jij al bezig met jouw onderneming2026?

Jaap Breugem 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA