« afbeelding 1 van 8 »
 
Thursday 02 April 2015

Communiceren begint met luisteren

Twintig tuinders namen deel aan de training ‘Effectief communiceren’ die het Glastuinbouwpact Bommelerwaard & Neerijnen afgelopen dinsdag organiseerde in de Veiling van Zaltbommel. Trainer René Schepers leidde de avond. Met humor en interactie spiegelde hij de tuinders in hun eigen reacties. Dit zorgde voor veel herkenning. Schepers legde een aantal basisprincipes uit van communiceren. Hij hield de deelnemers steeds voor dat het stellen van vragen belangrijker is dan het proberen te overtuigen van diegene met wie je een gesprek voert. "Als je vragen stelt krijg je duidelijk wie je tegenover je hebt en waar zijn of haar informatiebehoefte ligt. Dan kun je echt contact maken. Het gaat er niet om de ander te overtuigen dat hij moet geloven wat jij gelooft. Maar je kunt wel begrip opbrengen voor elkaars standpunt en dat accepteren”. Ook is het belangrijk om erachter te komen met welk type persoon je praat. Is het iemand die de sector al een warm hart toedraagt of juist iemand die veel kritiek heeft en dat ook regelmatig uit? Als je daar achter kunt komen, weet je ook hoe je moet reageren. De trainer gaf uitleg over de ‘Cirkel van Interactie’ die de tuinders kan helpen een inschatting te maken van het type gesprekspartner en hoe daar het beste op gereageerd kan worden. Mensen die met een reactie (positief of negatief) komen moeten volgens de trainer als het ware omarmd worden en ze rustig hun verhaal laten vertellen.

De deelnemers gaven na afloop aan het een leerzame avond te hebben gevonden: Eén van de tuinders; "Het is goed om te oefenen met deze vaardigheden en bewust te zijn. Wij schieten vaak in de verdediging of gaan met feiten in de weer, en daarmee bereiken we niet altijd wat we willen”.

Nieuwsgierig geworden? Bekijk hier de Cirkel van Interactie en lees hier de tips over effectief communiceren.  

Deze training wordt georganiseerd door het Glastuinbouwpact Bommelerwaard & Neerijnen in het kader van het project Interactie met de samenleving. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door een financiele bijdrage vanuit het bedrijfsleven en provincie Gelderland. 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA