« afbeelding 1 van 1 »
 
Thursday 23 April 2015

Communiceren is voor ons tuinders heel belangrijk

Communiceren is voor ons tuinders heel belangrijk

Koen Kreling (21) is chrysantenteler in Zuilichem. Eind maart nam hij deel aan de workshop Effectief communiceren die het Glastuinbouwpact Bommelerwaard organiseerde met trainer René Schepers. "Het leek me een interessante workshop omdat ik communiceren belangrijk vind. Wij tuinders communiceren natuurlijk met veel verschillende partijen zoals personeel, handel en de mensen om ons heen. Omdat deelname ook nog eens gratis was, dacht ik: "waarom niet?”. Ik wist niet goed wat ik ervan moest verwachten, maar de trainer was echt heel goed. Hij had er echt verstand van. Als een van de deelnemers aan het woord was, kon hij na afloop precies aangeven wie uit het publiek goed luisterde en wie het eigenlijk niet zoveel interesseerde.”

De deelnemers gingen tijdens de workshop ook aan de slag met de Cirkel van Interactie, waarmee ze kunnen inschatten met wat voor type persoon ze communiceren en hoe ze die dan het best kunnen benaderen. Zo zijn er actieve voorstanders en actieve tegenstanders, maar ook passieve voor- en tegenstanders. Kreling noemt dat er in zijn beleving bepaalde partijen duidelijke tegenstanders van de glastuinbouw zijn in de regio. "Gelukkig zijn hier in de buurt veel positieve mensen. Ook omdat er veel mensen uit het gebied werkzaam zijn in de kassen”.

Kreling wil dit jaar graag een nieuwe kas bouwen. De aanvraag voor de vergunning staat nu in de krant. Hij verwacht dat tegenstanders zich dan wel zullen melden. Hij ziet die potentiele weerstand niet als iets persoonlijks. "Die mensen hebben iets tegen de glastuinbouw als geheel, en niet persoonlijk tegen mij. Zij zien gewoon liever gras dan glas”. 

De jonge tuinder vindt het jammer dat niet meer tuinders hebben deelgenomen aan de training. "Goed communiceren met je omgeving is voor ons tuinders heel belangrijk. Ik vond het echt interessant. Ik denk niet dat ik bepaalde zaken nu heel anders ga aanpakken, want het moet geen trucje worden en je moet ook vooral jezelf blijven, maar ik herken bepaalde personen nu wel en weet wat ik dan moet doen.”

De training ‘Effectief communiceren’ werd gegeven vanuit het project Interactie met de samenleving. Klik hier om meer te lezen over dit project.

 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA