« afbeelding 1 van 1 »
 
Friday 18 September 2015

Dit raakt je behoorlijk

,,Dit is iets wat je behoorlijk raakt als ondernemer en mens. Het is te simpel om de impact van de zware hagelbuien af te doen als een verzekeringskwestie.” Aan het woord is Geert-Jan van Tuijl, paprikakweker in Zaltbommel. Van zijn kassen sneuvelden minstens 5.000 ruiten. ,,Zo heftig hebben we het nog nooit meegemaakt”, vertelt Van Tuijl. ,,Vorig voorjaar werden we ook door een hagelbui getroffen. Toen waren er tussen de 100 en 200 ruiten kapot. Dat was volgens deskundigen al een uitzonderlijke situatie, maar nu blijkt dat het nog veel gekker kan.”
Dat er uit diverse hoeken aandacht kwam voor tuinders die getroffen zijn door de verwoestende hagelbuien, heeft Van Tuijl goed gedaan. ,,Verschillende mensen kwamen op bezoek. Bijvoorbeeld de burgemeester, de directeur van de bank en de voorzitter van LTO Glaskracht Nederland.”
Van zijn afzetorganisatie Veiling Zaltbommel kreeg Van Tuijl het advies om de gehele teelt te beëindigen. ,,De hagelbuien hebben ervoor gezorgd dat overal in het bedrijf glasdeeltjes terecht zijn gekomen. Het risico op glassplinters in het eindproduct was te groot.”
Voordat het verwijderen van het paprikagewas kon beginnen, waren eerst een paar weken nodig om de kassen ‘veilig’ te maken door het verwijderen van stukken glas en kapotte ruiten die nog in de sponningen hingen.
Inmiddels zijn vrijwel alle teeltbedden geruimd. Deze week zijn bij Van Tuijl glaszetters begonnen met het aanbrengen van nieuw glas. Het gaat nog weken duren voor de kassen weer helemaal dicht zijn.
Paprikakweker Van Tuijl heeft er zijn planning op afgestemd. Hij begint op 1 december weer met planten.
De ondernemer gaat er vanuit dat zijn verzekeraar het grootste deel van de schade zal vergoeden. ,,Het zal ons hoe dan ook geld gaan kosten. Bij dit soort kwesties krijg je altijd discussies over uit te betalen bedragen. De verzekeraar zal bijvoorbeeld voor gesneuvelde schermdraden van tien jaar oud niet willen betalen wat wij kwijt zijn aan nieuwe draden.” 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA