Erik Bok, Poederoijen:

‘Ieder jaar iets verbeteren in het bedrijf’


Voor Erik Bok (34) in Poederoijen was 2015 geen jaar zoals alle andere. Bok kweekt samen met zijn ouders freesia’s. Aan het begin van het jaar nam Bok de Freesiakwekerij van een collega over. Het tweede bedrijf ligt ook in Poederoijen. Met de overname vergrootte Bok zijn teeltoppervlak van krap 1,5 ha met 9.000 m. ,,De teelt van Freesia’s is behoorlijk arbeidsintensief, en moeilijk te automatiseren. Ook is de freesia heel gevoelig voor te veel warmte. Dat kan resulteren in behoorlijke arbeidspieken en -dalen. De bedrijfsuitbreiding bracht dan ook de nodige hectiek met zich mee.”  Zakelijk gezien is Bok gematigd positief over 2015. ,,Het bedrijfsresultaat zal iets minder gunstig uitpakken dan in 2014. Maar door de bank genomen was het een goed jaar. De productprijzen waren redelijk en we merken dat de vraag naar freesia’s aantrekt.”  Kweker Bok stelt vast dat een aantal goede jaren hard nodig zijn na een reeks van jaren met te lage opbrengstprijzen.

Bok begon dit jaar met proeven om te onderzoeken of je freesia’s ook op substraat kunt telen in plaats van in de grond. ,,Freesia’s los van de grond kweken, kan voordelen opleveren. Je kunt dan beter voorkomen dat meststoffen en residuen van gewasbeschermingsmiddelen uitspoelen.”  Energie en meststoffen besparen, en meer grip krijgen op de sturing van de teelt.  Bok is voorzichtig positief over de resultaten van de eerste proeven maar wil daar verder niet te veel over zeggen. ,,De resultaten worden gedeeld met leden en financiers van de Gewascoöperatie Freesia die medefinancier/opdracht gever is van het onderzoek. Daarom roep ik alle freesiakwekers die nog geen lid zijn van de coöperatie op om zich aan te sluiten.”

Als ondernemer vindt Bok het belangrijk om voortdurend te werken aan verbeteringen. ,,Eigenlijk vind ik dat je ieder jaar iets in het bedrijf moet verbeteren. Daarbij is het zaak om met collega’s in gesprek te blijven. Ik vind het jammer dat bedrijven tegenwoordig vaak meer voor zichzelf lijken te gaan. Op zich wel begrijpelijk, maar het kan ook een bedreiging zijn. Als je geen informatie meer uitwisselt, kun je als sector op achterstand komen te staan.”

2016
Vooruitkijkend naar 2016 is freesiakweker Bok van plan om bedrijfsmatig de puntjes op de i te gaan zetten. ,,Door de bedrijfsvergroting was 2015 een soort overgangsjaar. Het komende jaar wil ik het teelttechnisch beter gaan doen, en ook organisatorische verbeteringen doorvoeren. Met dat laatste bedoel ik ook het werven van extra personeel. Door de bedrijfsvergroting heb ik het afgelopen jaar meer tijd aan het bedrijf besteed dan ik eigenlijk wil. Mijn voornemen is om meer balans te brengen in werk en privé. Meer tijd steken in mijn gezin, vind ik belangrijk.” Bok heeft twee kinderen en verwacht komend jaar de derde. ,,Voor ons gezin zal 2016 ook weer een bijzonder jaar worden.”


 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA