« afbeelding 1 van 1 »
 
Wednesday 29 October 2014

Expeditie Tuinbouw een ontdekkingsreis voor VMBO leerlingen

Chrysantenkweker Jarno van Wijk (24) uit Bruchem ontvangt binnenkort onderzoekende vmbo-leerlingen op het familiebedrijf Janity Flowers dat hij samen met zijn broer en vader leidt."Expeditie Tuinbouw is een ontdekkingsreis voor VMBO-leerlingen, zoals ook voor de leerlingen van Helicon VMBO Kesteren. Met deze expeditie bieden de scholen de leerlingen de gelegenheid de tuinbouw te leren kennen. We zijn niet alleen maar van de bloemen, er komt veel meer bij een bedrijf als dit kijken, dat willen we laten zien.”

Leerlingen komen goed voorbereid naar de chrsysantenkas. Daar hebben docenten John Blom en Marcel Blommert –die het lesmateriaal schreef– wel voor gezorgd. Blommert: "Ze krijgen les over tuinbouw, maar doen veel zelf. Ze bekijken eerst de regio, de tuinbouwsectoren en kiezen dan de sector die ze interesseert. Ze maken vervolgens zelf vragen over het bedrijf dat ze gaan bezoeken. Die worden met de teler of kweker uitgewisseld. En dan volgt er een bezoek. Leerlingen maken ook een filmpje over hun ervaringen. Het VMBO is nadrukkelijk voorbereidend op een beroepsopleiding. In dit geval in de tuinbouw. Je maakt een zoektocht, vandaar ook de naam Expeditie Tuinbouw.” John Blom werkt specifiek in de Bommelerwaard aan de Expeditie. "Voorwaarde is dat je een kweker treft die ook enthousiast is voor de Expeditie, en die goed over zijn vak kan vertellen. Jarno heb ik zelf nog geëxamineerd, hij is een prima ondernemer hiervoor. Hopelijk gaan er meer ondernemers in de Bommelerwaard en Neerijnen meedoen.” Jarno van Wijk: Een bedrijfsbezoek op deze manier biedt de leerling zoveel meer dan alleen een
les of een simpele excursie. Goed luisteren, goed kijken en vergelijken met wat je al weet was altijd mijn devies op een excursie. Expeditie Tuinbouw is meer: het bedrijfsbezoek is een onderdeel van het lespakket, het lesmateriaal is "niet vrijblijvend, de leerlingen worden erop getoetst. Het gaat allang niet meer alleen om stekjes planten. In de chrysantenteelt ben je niet alleen bloemenkweker, je bent energieleverancier –we slaan warmte op en leveren energie terug aan het net– en tegelijk moet je je energie ook scherp inkopen. We hebben
mensen die de handel en de logistiek uitvoeren, er is werk op tal van niveaus, van techniek tot de teelt. We hebben in de glasteelt voortdurend mensen met verschillende vaardigheden nodig. Voeg daarbij een goede CAO en doorgroeimogelijkheden en je hebt een aantrekkelijk beroepsperspectief.”

Expeditie Tuinbouw heeft als doel meer leerlingen enthousiast te maken voor de tuinbouwsector en hierdoor meer instroom te krijgen in het groene onderwijs en is onderdeel van de Human Capital Agenda van Greenport Gelderland. Naast tuinders werken mee Helicon, Regio Rivierenland, LTO Noord en de pacten van Greenport Gelderland. Expeditie Tuinbouw wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Provincie Gelderland. 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA