« afbeelding 1 van 1 »
 
Thursday 05 February 2015

Glastuinbouwpact helpt begrip kweken

Stel je bedrijf regelmatig open voor publiek, zegt bloemenkweker David van Tuijl uit Brakel. Hij opende in januari, samen met broer Rochus van Tuijl, een nieuwe bloemenkas in Zuilichem en ontving een kleine 1000 gasten. U kunt hier een kijkje nemen op hun bedrijf. "Het beeld van de kasteelt is vaak gekleurd, probeer de buren, algemeen publiek of zelfs tegenstanders van jouw sector dus zo goed mogelijk te informeren en nodig ze uit.”  

"Door te laten zien dat je met veel liefde voor het vak, met passie je bedrijf uitoefent, kweek je begrip op lange termijn. Je hebt mensen die ons van oudsher kennen, mensen die gewoon nieuwsgierig zijn naar wat er hier gebeurt en een groep die ronduit tegen de kassenteelt is. Die vinden dat we het landschap te zeer veranderen of niet goed genoeg met het milieu omgaan. Glastuinbouw is wel onderdeel van de Bommelerwaard, de bedrijvigheid groeit en het kassenareaal neemt juist niet in omvang toe. Bloemenkwekers zijn ook werkgevers, we hebben bij elkaar 25 mensen vast in dienst, waarvan er 24 uit de Bommelerwaard komen. De argumenten tégen ons vind ik vaak wat gezocht, maar dat mag en is voor ons des te meer reden die mensen juist uit te nodigen. Voor onze nieuwe kas hebben we dat gedaan met advertenties in lokale kranten, het vakblad, onze eigen website en via sociale media. Het is juist nu belangrijk onderling begrip te kweken, de tuinbouw in de Bommelwaard wordt herschikt, bedrijven worden verplaatst. Dat betekent dat ook gemeenten, provincie en de politiek zich ermee bezighouden. Dus dan is het helemaal belangrijk goed te vertellen wat we kunnen, wie we zijn en hoe wij omgaan met de streek. Het Glastuinbouwpact is een heel goed platform om met elkaar in gesprek te raken. Het pact helpt je ook heel praktisch: bij onze open dag in de nieuwe kas ondersteunden ze ons met beeldmateriaal. Je kunt het pact ook voor andere zaken benaderen. 

Organiseert u binnenkort een open dag of wilt u op andere wijze in verbinding komen met uw omgeving, neem dat contact op met Heidi Uenk op telefoonnummer 06-23505159. 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA