« afbeelding 1 van 1 »
 
Friday 18 September 2015

Herstellen van de kassen kost ons maanden

,,Als het goed gaat, kan een glaszetter vijf ruiten per uur plaatsen. Je kunt snel uitrekenen dat een ploegje glaszetters bij een schade van duizenden ruiten vele weken nodig heeft om de klus te klaren”, zegt Jac van Wijk in Zaltbommel. ,,Het repareren van de glasschade die door de hagelbuien is ontstaan, is heel arbeidsintensief. In tegenstelling tot wat je bij stormschade vaak ziet, zijn er verspreid over het hele kasoppervlak ruiten gesneuveld.” Net als zijn collega’s concludeert ook Van Wijk dat het nog maanden gaat duren voor de herstelwerkzaamheden vanwege hagelschade klaar zijn. Van Wijk heeft een bedrijf waar hij stamrozen teelt, en is ook nauw betrokken bij de chrysantenkwekerijen van zijn dochter en schoonzoon Gerti en Gert van Genderen in Gameren.

Niet alleen een tekort aan glaszetters, vertraagt de herstelwerkzaamheden. Er is ook sprake van tekorten aan glas. ,,Bepaalde maten, vooral de grotere maten glas, zijn nog niet leverbaar. Gelukkig hebben we hier zelf veel glas op voorraad, en kunnen we daar even mee vooruit.”
De verwoestende hagelbuien hebben duidelijk gemaakt dat de ene ruit de andere niet is. ,,Er zit veel verschil in glaskwaliteit. We hebben kassen waar heel veel glas gesneuveld is, terwijl bij een paar jaar eerder gebouwde kas maar weinig kapot is.”

In zijn eigen kas heeft Van Wijk geen gewasschade omdat hij alleen in het winterseizoen stamrozen teelt. Bij de chrysanten van dochter en schoonzoon is er wel veel gewasschade door vallend glas en door regenwater weggespoelde jonge planten.

Van Wijk stelt vast dat het nog redelijk lukt om de temperatuur in de kas op een goed niveau te handhaven. ,,We hebben geluk dat het buiten nog niet zo koud is. ’s Nachts sluiten we de schermen. Dat helpt ook.”

 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA