« afbeelding 1 van 1 »
 
Friday 06 July 2018

In gesprek over huisvesting arbeidsmigranten

‘Een constructieve start’. Zo werd de aftrap van het maatschappelijk panel op maandagavond 2 juli ervaren. Op initiatief van de gemeente Zaltbommel kwamen uitzendorganisaties, huisvesters, werkgevers, tuinders, woningcorporaties, Bommelse raadsleden, dorpsplatforms en inwoners bij elkaar om te praten over de huisvesting van arbeidsmigranten.

Het was even spannend hoe de toon zou worden gezet. De verschillende partijen waren aanwezig op uitnodiging van de gemeente, in totaal rond vijftig mensen. De avond werd georganiseerd in ’t Gement in Aalst. Uit voorzorg stonden beveiligers bij de deur, maar de sfeer verliep gemoedelijk.

 

Oplossingsgericht met elkaar gesproken

In groepen gingen de partijen met elkaar in gesprek. Verschillende thema's zoals de omvang en locatie van de huisvesting, voorzieningen en sociaal maatschappelijke gevolgen werden besproken. Er leek weinig steun te zijn voor grootschalige huisvesting. Andere opties zijn bijvoorbeeld kleinschaligere huisvesting, of huisvesting op het erf van ondernemers zelf. Er zijn nog geen concrete oplossingen geformuleerd. Daarvoor is het nog te vroeg, volgens wethouder Gijs van Leeuwen. Een groot pluspunt is dat er op de avond wel oplossingsgericht met elkaar is gesproken. Dat biedt kansen om in de toekomst tot overeenstemming te komen.

 

Vervolg

De gemeente Zaltbommel wil komen tot een herzien beleid voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Het maatschappelijk panel en een enquête onder inwoners, die na de zomer verstuurd zal worden, dienen daarvoor als basis. In september wordt een vervolg gegeven aan het panel.

 

Nieuwsuur

Het actualiteitenprogramma Nieuwsuur heeft een rapportage gemaakt over de huisvesting van arbeidsmigranten. Onder andere wethouder Gijs van Leeuwen is hiervoor geïnterviewd. De rapportage is waarschijnlijk op vrijdagavond 6 juli te zien om 22.00 uur bij NPO2.

  
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA