« afbeelding 1 van 1 »
 
Saturday 29 September 2018

Interview met directievoorzitter Rabobank Joan Wassink

Recent heeft Joan Wassink (directievoorzitter Rabobank Altena en beoogd directievoorzitter Rabobank Altena-Bommelerwaard) zijn intrek genomen in het bestuur van het Glastuinbouwpact, in de plaats van Jaap Breugem. Jaap heeft in september afscheid genomen bij de Rabobank. Daarmee kwam ook zijn plek in het bestuur van het Glastuinbouwpact, waar hij jarenlang met veel inzet invulling aan heeft gegeven, vrij. We vroegen Joan Wassink naar zijn visie op het Glastuinbouwpact.

De Rabobank is een belangrijke speler in de agrarische sector. De ontwikkelingen in de sector gaan razendsnel en de energietransitie is ingezet. Volgens Joan Wassink is het belangrijk voor de bank om in die ontwikkelingen dicht bij de wensen van de ondernemer te blijven. "Ik ben zoon van een melkveehouder en heb een agrarische opleiding afgerond. Daardoor kan ik mij goed verplaatsen in hoe ondernemers denken. Door middel van het Glastuinbouwpact wil ik die verbinding leggen tussen ondernemers en de bank.” De kennis en ervaring die de directievoorzitter opdoet in het Glastuinbouwpact kan vervolgens weer benut worden om als Rabobank ondernemers goed van dienst te zijn. "En als het nodig is, kan ik andere mensen inschakelen als er om bepaalde expertise wordt gevraagd.”

Duurzaam rendabel
Duurzame ontwikkeling is volgens de directievoorzitter belangrijk. "Dat is het sleutelwoord van de sector in de huidige tijd. Met duurzame ontwikkeling bedoel ik dat bedrijven die nu bestaan, over tien jaar nog steeds bestaan. In feite betekent dat duurzaam rendabel zijn. Als ondernemer vervul je daarin een rol op maatschappelijk- en milieutechnisch vlak, maar ook in economische zin als werkgever op de arbeidsmarkt.”

Glastuinbouw als geheel
De Rabobank vindt het belangrijk om in te zetten op die duurzame rendabiliteit – in alle bovengenoemde facetten. De bank heeft met de visie Banking for Food hierin al aansluiting bij de voedselproductie in de glastuinbouw. De directievoorzitter wil de sierteelt ook verder betrekken. "Het goede aan het Glastuinbouwpact vind ik dat voedselproductie en sierteelt daarin verenigd zijn. Hierdoor hoop ik nog meer met de sierteelt in verbinding te komen.”

Kennismaken
Tijdens het afscheid van Jaap Breugem heeft de directievoorzitter al met een aantal tuinders kennis kunnen maken. Het valt hem op dat ondernemers in de Bommelerwaard en Neerijnen actief zijn en in een moderne sector opereren. "Ik zie dat de ondernemers vooruit willen en het verschil willen maken. Innovaties maken dit ook steeds meer mogelijk. Ik merk dat ondernemers hoge eisen stellen aan zichzelf, maar ook aan de dienstverlening in de breedste zin van het woord. Het is goed dat zij zelf hun verantwoordelijkheid nemen in ontwikkelingen, maar ook aangeven hoe de dienstverlening hen daarin kan ondersteunen. Ik ben nieuwsgierig naar de bedrijven in het gebied en de wensen van de ondernemers. Binnenkort hoop ik nader kennis met hen te gaan maken.”


 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA