« afbeelding 1 van 1 »
 
Friday 06 July 2018

Interview met wethouder WIllem Posthouwer

In het nieuwe college van Zaltbommel is Willem Posthouwer recent benoemd als wethouder Duurzaamheid. Vanuit deze functie neemt hij ook de plaats van Han Looijen in het bestuur van het Glastuinbouwpact in. Door zijn achtergrond als innovatiemanager bij Friesland Campina brengt hij unieke kennis en expertise mee.

In zijn eerdere functie bij Friesland Campina heeft de wethouder veel ervaring opgedaan in samenwerkingen tussen verschillende partijen, zoals leveranciers en kennisinstellingen. "Dat is ook een beetje mijn hobby. Partijen moeten elkaar gaan helpen om te innoveren en te versnellen. Dat is zeker belangrijk bij thema’s als duurzaamheid en de huidige energietransitie. Ik praat graag met ondernemers over hoe we daar kansen in kunnen benutten.”


Korte versus lange termijn

Het thema duurzaamheid omvat volgens de wethouder niet alleen energie. "Het heeft ook te maken met aspecten als het verantwoord omgaan met werknemers. In feite gaat het om: hoe laten we ons bedrijf en onze maatschappij achter voor de volgende generatie. Dat maakt duurzaamheid ook in economische opzicht een belangrijk thema. Bedrijfsopvolging van ouder op kind is iets wat minder vanzelfsprekend wordt. Ik vind het belangrijk om met het oog op de lange termijn, juist op korte termijn positieve resultaten te boeken. Zo maak je duurzaamheid concreet. Daarin kan de gemeente helpen om dingen te versnellen. Ondernemers zijn natuurlijk druk met de dagelijkse gang op hun bedrijf, maar het is goed om ook ergens anders inspiratie op te halen. De gemeente kan hierin bijstaan door een netwerk te bieden en concrete uitleg en hulp bij bijvoorbeeld richtlijnen en procedures. Zo worden doorlooptijden korter .”


Duurzaamheid als kans

De energietransitie is in de huidige tijd een weg die iedereen moet inslaan, maar het biedt ook kansen. "Zie duurzaamheid op je bedrijf als een mogelijkheid tot concurrentieel voordeel. In technische zin zijn er al ontzettend veel ontwikkelingen aan de gang. Het is nu de kunst om dit te omarmen en hierin door te pakken. Tegelijkertijd moeten we wel rekening houden met investeringen die al zijn gedaan door ondernemers. Zorg dat je als ondernemer ruimte maakt voor duurzaamheidsinnovaties, om eventueel proeven te doen en te kijken op welke manier het bij je past. Het economisch klimaat is nu gunstig, het politiek en maatschappelijk draagvlak is er. Wacht als ondernemer niet af tot het via regelgeving wordt afgedwongen, maar kijk nu waar de kansen liggen voor je bedrijf. "


Kennismaken

De wethouder gaat de komende tijd bedrijven bezoeken en met ondernemers in gesprek. "Ik heb nog niet zoveel bedrijven gezien. In mijn vorige baan heb ik wel energieproducten in de markt gezet, onder andere voor tuinders. Ik merk dat het besef er sterk is dat we wat moeten gaan doen met zijn allen. Ik ben benieuwd om van ondernemers te horen in hoeverre zij duurzaamheid in hun businesscase verankerd hebben. Hebben zij al een beeld van hoe de samenwerking met andere partijen en de gemeente in elkaar zou moeten zitten. De glastuinbouw is een hele belangrijke sector in onze gemeente. Daar waar ondernemers tegen dingen aanlopen of juist kansen zien, wil ik graag met hen sparren over mogelijkheden. We willen als gemeente ook graag duurzaamheidsdeals met ondernemers sluiten. De ene keer kunnen we helpen op strategisch vlak of via regelgeving, de andere keer kunnen we meer rechttoe rechtaan mogelijkheden bieden. Als we de samenwerking maar opzoeken.”


Afbeelding: Fotolux
 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA