Mariska van Giessen, Ammerzoden:

‘Op naar jaarrondproductie van aardbeien’


2015 was een goed jaar. En de toekomst biedt volop kansen. Mariska van Giessen (35) vertelt enthousiast over de aardbeienkwekerij die ze met haar partner Joost van Uitert in Ammerzoden op twee locaties runt.

De ondernemers kweken zowel aardbeien in de kas als buiten. Daardoor hebben ze van april tot en met december oogstrijpe aardbeien. Het weer heeft veel invloed op de productie. ,,Zakelijk gezien, kijken we terug op een uitstekend jaar”, vertelt Mariska. ,,Dat komt door een combinatie van een goede productie en prima productprijzen. Het was geen gemiddeld jaar. In het voorjaar was het relatief koud, en liep het goed.  De zomer was wisselend qua weer. Voor ons was het in de zomermaanden heel gewoontjes. De najaarsmaanden waren erg goed, maar wel bijzonder qua weer. Na enkele koude weken in oktober is het nu al wekenlang betrekkelijk warm. Dat draagt bij aan goede prijzen.”

Van Giessen en haar partner zijn positief over de vooruitzichten voor hun bedrijf. ,,De aardbei zal een gewild product blijven voor de consument. Positief voor ons is dat het momenteel weer wat beter gaat in de glasgroentensector. Daardoor zijn groentekwekers minder geneigd om over te stappen op het kweken van aardbeien. Er is dus minder kans op overproductie.”

De kwekers zijn van plan om het komende jaar te werken aan het meer in balans brengen van de jaarrondproductie. ,,We denken dat we onze afnemers het best kunnen bedienen als we nagenoeg het hele jaar door aardbeien kunnen leveren. Om dat te bereiken, breiden we de productie van buiten-aardbeien wat uit. In de kas telen we het bekende Elsanta ras. Buiten schakelen we voor een deel om naar doordragers van het ras Furore. Dit ras kwam dit jaar in de smaaktest goed naar voren. En we gaan samen met een vaste afnemer proberen of we dit product kunnen vermarkten.”

Voor Van Giessen biedt de aardbeienkwekerij veel arbeidsvreugde en uitdaging. ,,Dat zal ook zo blijven. Met een bedrijf als het onze bent je voortdurend bezig met optimaliseren en inspelen op nieuwe ontwikkelingen. Daar houden wij van.”

 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA