Marjanne van den Berg, Est:

‘Samen de verkoop stimuleren’

2015 was een moeizaam jaar, constateert Marjanne van den Berg (40) in Est. Haar bedrijf richt zich op de teelt van hortensia’s en kerststerren. ,,Voor alle sierteeltproducten waren de opbrengstprijzen dit jaar te laag. Dat geldt ook voor hortensia’s en kerststerren.”
De tegenvallende opbrengsten weerhielden Van den Berg er niet van om te blijven investeren in het bedrijf. ,,Werken aan een beter productieproces en een beter product moet je altijd blijven doen.”
Van den Berg Est voorzag onder meer de kassen van zogenoemde nivolatoren die moeten bijdragen aan een beter kasklimaat. Ook werd de koelcel uitgebreid. ,,Om te komen tot een betere bewaarkwaliteit tijdens de koudebehandeling die de hortensia’s moeten ondergaan.”

Marjanne van den Berg hoopt dat het komende jaar de opbrengstprijzen aantrekken. Ze vindt dat siertelers daar zelf een rol bij hebben te spelen. ,,We, en dan bedoel ik de telers maar ook andere partijen zoals de veilingen, moeten gezamenlijk werken aan promotie en betere verkoopmogelijkheden voor onze producten. De Nederlandse glastuinbouw staat onvoldoende op de kaart als producent van kwaliteitsproducten.”

Dumpplaats
Volgens Van den Berg dreigt de veiling momenteel een rol te krijgen als dumpplaats voor producten die kwekers niet kwijtraken via directe verkoop. ,,Dat is geen goede ontwikkeling. Uiteindelijk zijn we er allemaal bij gebaat dat er voor de veiling een prominente rol blijft weggelegd bij de afzet van onze producten. Om dat te bereiken hebben we als siertelers een gezamenlijke verantwoordelijkheid.”
Binnen haar eigen bedrijf zal ook in 2016 alles blijven draaien om hortensia’s en kerststerren. ,,Dat zijn beide producten waar we toekomst in zien. Bovendien passen ze qua productiecyclus goed bij elkaar.”

 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA