« afbeelding 1 van 1 »
 
Sunday 15 March 2015

Mini-Master Tuinbouw start 1 april

Per 1 april start in de Bommelerwaard & Neerijnen de mini-Master Tuinbouw.  Henk Sonneveld en zijn twee broers telen in Bleiswijk op 4,5 hectare snijhortensia’s. Sonneveld nam deel aan de mini-Master voor ondernemers in de glasteelt, die Rabobank in het Westland aanbood en deelt zijn ervaring. "Intensieve gesprekken met mede-telers en een beetje theorie, meer over bedrijfsvoering dan over telen. Je hebt er echt wat aan.” 

"Als ondernemer in de bloementeelt ben je constant bezig een goed product tegen een scherpe prijs aan te bieden op een manier die de klant als prettig ervaart. We telen allemaal eigenlijk dezelfde soort producten, dus ieder wil zich onderscheiden. Dat kun je doen door telkens weer te zoeken naar de zwakste schakel in de keten van je bedrijf en die dan te verbeteren. Een reeks bijeenkomsten als deze helpt je daarbij, soms word je bevestigd in wat je doet, soms leer je iets nieuws. Vaak ook doordat er telers van andere producten - groenten bijvoorbeeld - aan de mini-Master meedoen. Zij hebben soms net een andere manier van werken of gaan anders met de markt om. Horen hoe en waarom zij keuzes maken is erg leerzaam. Het zijn heel intensieve ontmoetingen tussen ondernemers. Je ontwikkelt jezelf erdoor op een ander terrein dan teelt; verwacht niet dat je mega-veranderingen voor je bedrijf ontdekt. Maar je zult wel kleine veranderingen zien.”
"Wat mij ook aansprak, behalve de bijeenkomsten over strategie, marketing, financiën, financieringsvormen en persoonlijk leiderschap, was de Hortigame. Dat is een simulatiespel waarin je je kennis en vaardigheden als ondernemer moet inzetten. Het is een bijna echte situatie: je moet een productgroep kiezen waarin je wilt ondernemen, of je in de retail gaat of kweker bent. En dan ga je met elkaar een praktische bedrijfssituatie in, je kiest een positie, je hebt de tools, je maakt kosten. Na elke ronde krijg je praktische tips van de docent die je vertelt over de keuzes die je maakte en de gevolgen daarvan. Het geeft je veel praktijkgevoel en het is een hele uitdaging: hoeveel risico wil je nemen, hoe staat de markt ervoor, welk product teel je? Ik heb er veel aan gehad. Het was de tweede keer dat ik aan zo’n serie meedeed. Zie het als een manier om heel gericht aan je ondernemersvaardigheden te werken, ook aan jezelf.”
 
Aanmelden kan bij Gerard Selman via gselman@projectenltonoord.nl 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA