« afbeelding 1 van 1 »
 
Thursday 30 October 2014

Rochus van Tuijl benut innovatiekrediet voor bedrijfsontwikkeling

Rochus van Tuijl (45) uit Gameren bouwt samen met zijn broer David in Zuilichem een nieuwe  chrysantenkas van 7,7 hectare. Het diffuus glas erop is een innovatie: het verspreidt het licht vele malen beter. RCT Rivierenland adviseerde in de aanvraag voor een Innovatiesubsidie.

  

"We hebben bedrijven op drie locaties. De kas hier in Gameren is oud, maar het oppervlak is te klein naar de huidige standaard. Herbouwen is hier geen optie meer. Het huidige perceel verkopen we aan de buurman, die het bij zijn bedrijf voegt. In 2011 hebben we een grotere, verouderde kwekerij gekocht. Samen met het projectbureau Herstructurering Tuinbouw Bommelerwaard hebben we gekeken naar de uitbreidingsmogelijkheden daar, het afwikkelen van verkeer op eigen erf en de landschappelijke inpassing. De verouderde glasopstanden hebben we gesloopt en thans wordt er gebouwd aan een nieuwe moderne kas van 7,7 hectare. Als eerste chrysantenkweker in Nederland gaan we de kas bedekken met diffuus glas, dat laat veel meer licht toe en verspreidt het door zijn bijzondere structuur ook beter. Dat geeft groeivoordeel en de plant krijgt het minder warm, terwijl de kleur ook mooi op de bloem blijft. In de rozenteelt is het gewoon, in de snijbloementeelt nog niet. Het glas komt overigens uit China. Het is een hele investering, maar je zorgt als bedrijf voor een concurrentievoordeel met zo’n innovatie. We hebben eerst uitvoerig nagedacht en onderzocht, onder meer samen met DLV Plant en de WUR. RCT Rivierenland gaf Provincie Gelderland gunstig advies over ons plan, met als gevolg dat we een innovatiekrediet van anderhalve ton krijgen. Het krediet moet je natuurlijk terugbetalen, maar als achtergestelde lening is het voordelig in de financiering van je nieuwbouw, omdat het als onderdeel wordt gezien van je eigen vermogen. En dit geeft hiermee een enorm hefboomeffect op je financieringsplaatje”.

 

 

Bent u zelf bezig met bedrijfsontwikkeling of innovatie? Informeer dan naar de mogelijkheden via het Glastuinbouwpact Bommelerwaard & Neerijnen. Wij kunnen met u meedenken in de mogelijkheden voor financiering en de juiste verbindingen leggen. Gerard Selman T. 06-06 53 72 83 53. 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA