« afbeelding 1 van 1 »
 
Wednesday 15 June 2016

Studenten beloond voor leuke film

Negen vierdejaars leerlingen van de opleiding plantenteelt van Prinsentuin Andel werden in de laatste dagen van het schooljaar in het zonnetje gezet door Heidi Uenk van Glastuinbouwpact Bommelerwaard. Zij bleken de beste film te hebben ingezonden over hun bezoek aan chrysantenteler Koen Kreling uit Zuilichem.
Heidi Uenk: "Wat ons betreft een film die goed weergeeft wat er allemaal te zien en te leren is in de kas. Ze kregen voor hun film een cadeaubon als beloning”

Greenport Gelderland heeft onder de naam ‘expeditie tuinbouw’ het afgelopen jaar scholen uitgenodigd om met een schoolklas op bezoek te gaan bij een tuinder. In samenwerking met Helicon Opleidingen is daarvoor lesmateriaal ontwikkeld en hebben zo’n 12 scholen daar gebruik van gemaakt. Elke klas werd uitgedaagd om een filmpje te maken. Die actie heeft uiteindelijk 5 filmpjes opgeleverd waarvan ‘studenten krijgen gastles in de kas’ als beste werd beoordeeld.

In de schoolkas worden ook chrysanten gekweekt, maar het bleek dat geen van de jongeren eerder een professionele chrysantenkas van binnen had gezien! "Ik wil graag jongeren warm maken voor een carrière in de kas”, vertelt Koen die zelf het initiatief nam om de school uit te nodigen.

"Veel jongeren hebben niet door dat in de kas boeiende en interessante banen te vinden zijn. Denk bijvoorbeeld aan de toenemende ICT en automatisering die om ‘slimme koppen’ vraagt of het aansturen van teelten en personeel. Het hield me al een tijdje bezig om leerlingen op mijn bedrijf uit te nodigen. Want onbekend maakt onbemind is mijn idee. Toen heb ik de stoute schoenen aangetrokken en contact gezocht met PrinsentuinAndel. Ik heb daar zelf in het verleden de VMBO en MBO opleiding plantenteelt gevolgd. De school reageerde enthousiast en na een persoonlijke kennismaking was een excursie naar mijn bedrijf als onderdeel van een les snel geregeld! Het viel me op hoe geïnteresseerd de leerlingen zijn en dat ze tijdens de rondgang over het bedrijf veel vragen stelden. Erg leuk om te doen”, aldus een enthousiaste Koen.

De leerlingen kregen de opdracht filmpjes te maken van verschillende processen in het bedrijf zoals de biologische bestrijding, de klimaatbeheersing in de kas, de grondbewerking en het inpakken. Ze moesten daarbij vertellen hoe die processen in zijn werk gaan. Uiteindelijk is van al deze filmpjes een langere film gemaakt. Klik hier.

Als het aan de tuinders van Greenport Gelderland is dit nog maar het begin en mogen meer klassen de komende jaren zich aanmelden.

 

  
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA