« afbeelding 1 van 3 »
 
Thursday 15 December 2016

Terugblik op inspirerende jaarbijeenkomst

Tijdens de jaarbijeenkomst van het Glastuinbouwpact Bommelerwaard en Neerijnen op 29 november 2016 in Gameren nam trendwatcher Ruud Veltenaar de aanwezige tuinders en andere betrokkenen mee naar de Markt van Morgen. "Onze wereld kantelt 180 graden. Als je zelf niet mee kantelt, zie je over een tijdje de wereld op zijn kop en ga je verkeerde conclusies trekken.”

Blik op 2017

Voorzitter Han Looijen leidde het thema van de avond in met een blik op volgend jaar: "Het Glastuinbouwpact werkt aan het versterken van de glastuinbouw in onze regio op vele vlakken. In 2017 zetten we extra in op een paar actuele thema’s zoals markt & afzet, afvalwaterzuivering, energie en de verbinding met de samenleving.”

Tuinder Teunis Versteeg vertelde op verzoek van Looijen kort iets over zijn eigen zoektocht binnen de markt. "In het traject Fris op Weg, dat ik via het Glastuinbouwpact heb gevolgd, kreeg ik een coach toegewezen om me te helpen bij een marktvraag. Commercieel denken, dat moeten we leren. We zijn goed in kostprijsverlaging en productverbetering, maar we denken veel te weinig na over onze markt.”

180 graden kanteling
Meer nadenken over de markt. Daar kon hoofdspreker Ruud Veltenaar de aanwezigen goed bij op weg helpen. Veltenaar wees op de enorme veranderingen in onze wereld die eraan zitten te komen en nu al zichtbaar worden. "De kosten van nieuwe technologie dalen heel snel en de mogelijkheden groeien enorm. Dat gaat leiden tot een 180 graden kanteling van onze wereld. Als je als ondernemer niet mee kantelt, zie je over een tijdje de wereld op zijn kop en ga je verkeerde conclusies trekken.”

Sociale meerwaarde
Volgens Veltenaar worden consumenten steeds kritischer en stellen ze meer ‘lastige’ vragen. "Wil je over 20 jaar nog bestaan? Dat kan alleen als je financieel, sociaal en ecologisch van meerwaarde bent voor zoveel mogelijk mensen”, betoogt hij. De filosoof en trendwatcher riep de aanwezigen op om zichzelf de vraag te stellen waarom ze ondernemen. "Echte ondernemers doen het zelden alleen voor het geld, zij zijn op een missie. Als je met je product of dienst van meerwaarde bent en je doet dat tegen een eerlijke prijs, dan blijft er altijd vraag naar jouw product.”

Verschuiving van de macht
In ons systeem zit de macht vooral bij overheden en grote bedrijven. Veltenaar ziet dat steeds meer mensen, vooral jongeren, vinden dat dit ook anders kan. Veltenaar betoogt dat consumenten de komende decennia steeds meer de macht zullen grijpen. "Ook boeren en tuinders kunnen dat doen. Waarom heb je een energieleverancier nodig, of een supermarktconcern? Kunnen jullie dat niet samen opzetten?”

Uitdaging voor glastuinbouw
Het verhaal van Ruud Veltenaar schuurde soms een beetje, maar zorgde er wel voor dat de aanwezigen de zaal verlieten met een hoofd vol gedachten en inspiratie. Gerard Selman, programmamanager van het Glastuinbouwpact, kijkt tevreden terug op de bijeenkomst: "We willen samen met de tuinders verder kijken dan de waan van de dag. Door de opmerkelijke blik van Ruud gaan we net even anders naar de wereld om ons heen kijken. Nu moeten we aan de slag met de uitdaging om ons gezamenlijk voor te bereiden op deze Markt van Morgen.”

 

Presentatie opvragen
Wilt u de presentatie van Ruud Veltenaar terugkijken? Als u via deze pagina op de website van Ruud Veltenaar een beoordeling en reactie achterlaat krijgt u automatisch een e-mail terug met de mogelijkheid om de presentatie te downloaden. 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA