« afbeelding 1 van 1 »
 
Wednesday 23 May 2018

Tuinder aan het Woord

De huisvesting van arbeidsmigranten is een hot thema in de tuinbouwsector. Naast gemeenten krijgt ook de media steeds meer aandacht voor het onderwerp. Zo kwam Omroep Gelderland afgelopen week bij Geert-Jan van Tuyl op zijn bedrijf om hem te interviewen. De jonge tuinder wist zich prima te verwoorden.

De gemeente Zaltbommel gaat zich beraden over de huisvesting van migranten, de zogenaamde ‘Pluk-Polen’. Een van de vragen is of grootschalige huisvesting op een centrale plek, of juist op kleinere schaal bij de tuinbouwbedrijven zelf wenselijk is. Geert-Jan zou het liefst arbeidsmigranten op zijn eigen bedrijf huisvesten. Hij werkt bij voorkeur ook met eigen krachten, omdat die mensen vaker terugkomen en al ingewerkt zijn. 

Huisvesting op eigen erf
Op de vraag of huisvesting op eigen terrein uitbuiting in de hand werkt, reageert van Tuyl dat dat onzin is. ‘De medewerkers zijn mondig, ze hebben telefoons en weten precies hoe de wetgeving in Nederland in elkaar zit. Er is wetgeving op het gebied van huisvesting. Als je huisvesting op je eigen bedrijf doet, dan moet je je daar ook gewoon aan houden als teler.’ Wel vindt Geert-Jan het belangrijk dat er goede voorwaarden komen voor huisvesting. ‘Er wordt over gesproken om huisvesting op eigen terrein alleen toe te staan tijdens piekmomenten. We willen ook dat er een mogelijkheid komt om juist jaarrond huisvesting kunnen bieden, zodat we arbeiders een vaster verblijf kunnen bieden. Ook is het nog niet duidelijk aan hoeveel mensen tegelijk huisvesting mag worden geboden.’ In ieder geval vindt de teler het goed dat de gemeente en de provincie zich nu over de kwestie buigen. ‘Welke van deze twee hierin het voortouw gaat nemen, weet ik niet. Dat zullen we moeten afwachten.’

In de media
Het is niet de eerste keer dat Geert-Jan in de media verschijnt over dit onderwerp. Eerder dit voorjaar zat hij al aan tafel bij een live tafelgesprek van Omroep Gelderland voor de gemeenteraadsverkiezingen in Tiel. Hij vindt het belangrijk dat je als sector de andere kant van het verhaal vertelt. Er wordt zoveel over ons gesproken als sector. We moeten daar niet voor terugdeinzen, maar juist naar voren stappen en zelf ons verhaal doen. Op die manier laat je tegengeluid horen en heb je meer invloed op hoe je als sector bekend staat.’

Klik hier voor het fragment bij Omroep Gelderland waarin Geert-Jan van Tuyl en Henk Kohlbach (LTO Glaskracht) hun mening geven over huisvesting van arbeidsmigranten.


 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA