« afbeelding 1 van 1 »
 
Wednesday 18 April 2018

Tuinders in de Bommelerwaard vol gas van het gas af

De ondernemersbijeenkomst ‘De Gaskraan gaat dicht’ op donderdag 12 april was letterlijk en figuurlijk een energieke bijeenkomst op de Veiling  Zaltbommel. De betrokkenheid van aanwezigen bij het thema CO2 was duidelijk: we moeten in de toekomst van het gas af. Maar hoe doe je dat op een verantwoorde manier in de glastuinbouw?


Bijna de helft van de energie die de Bommelerwaard binnenkomt, is bestemd voor de tuinbouw. Dat gaat om flinke vermogens die afhangen van het bestaande energie- en gasnetwerk. Vertegenwoordigers van Liander, OCAP En LTO Glaskracht waren daarom uitgenodigd om hun visie op de huidige en toekomstige energie- en gasvoorziening in de glastuinbouw uit te lichten. Hans van de Berg (LTO Glaskracht): "De ambitie voor de sector is om in 2040 klimaatneutraal te produceren. Daarvoor zal het gasgebruik flink naar beneden moeten.”


Energiebehoefte

Hoewel de Bommelerwaard een steeds grotere vraag naar CO2 krijgt in de toekomst, zien de partijen goede mogelijkheden om hiermee om te gaan. Zonder gas zal de elektriciteitsbehoefte omhoog gaan. Liander kijkt daarom naar mogelijkheden om het netwerk uit te breiden en vermogens te herverdelen in het gebied. Desalniettemin is CO2 een belangrijke factor in de tuinbouw, die in de toekomst aangevuld moet worden. Jacob Limbeek (OCAP): "Vooral uit afvalverbranding komt CO2 beschikbaar in grote volumes. OCAP gaat daarvoor investeren in machines om CO2 vloeibaar te maken voor transport naar de kas.”


Collectief CO2-netwerk

De grote vraag die bij de tuinders werd neergelegd was of zij in de toekomst bereid zijn om naar een collectieve CO2-inkoop te gaan, waarvoor leidingen in het gebied moeten worden aangelegd. Een factor om rekening mee te houden, is dat OCAP netbeheerder en gasleverancier ineen is. Dit maakt het moeilijker om aanbestedingen te vergelijken met andere aanbieders. Vanuit OCAP zijn er wel mogelijkheden om na de aanleg van het leidingnetwerk een tijdelijk CO2-leveringscontract af te sluiten. Dat opent deuren voor de tuinders om in de toekomst ook andere partijen uit te nodigen.


Vervolg

OCAP biedt tuinders ook de optie om de leidingen zelf aan te leggen. De tuinders waren het met elkaar eens: om in de toekomst economisch- en milieuverantwoord te kunnen produceren, is het belangrijk om deze mogelijkheden voor een CO2-net concreet te gaan onderzoeken. Hierover gaat de Klankbordgroep Energie de komende tijd met partijen in gesprek. 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA