« afbeelding 1 van 1 »
 
Thursday 30 October 2014

Vaker in gesprek met de omgeving

Jan Goesten (51), aardbeienteler uit Ammerzoden, onderstreept: " De dialoog tussen glastuinbouw en de omgeving is nodig. Zeker als er ergens nieuwe kassen komen. Onbekend maakt onbemind. We moeten eerder en beter uitleggen wat er in die kas gebeurt.” 
Glastuinbouwpact Bommelerwaard & Neerijnen is samen met vijf telers het project ‘Interactie met de samenleving’ begonnen.

"Momenteel is schaalvergroting de trend in de glastuinbouw in de Bommelerwaard. Het Glastuinbouwpact heeft daarom in het voorjaar een gesprek georganiseerd tussen inwoners en telers over wat er leeft onder inwoners. Laat maar zien wat er in en om die kas gebeurt, vinden we. Kijk, voor mijn bedrijf geldt dat niet zo, mijn vader is het begonnen, ik heb het overgenomen en wat uitgebreid maar de buurt weet niet beter dan dat we hier zitten. De grootschalige herstructurering van de glastuinbouw gaat mijn bedrijf voorbij. Maar elders in de Bommelerwaard is het 
volop aan de gang, die groei van areaal. Er werken in geval van ons bedrijf mensen uit de directe omgeving als er wordt geoogst bijvoorbeeld, wij zijn onze omgeving. Er zijn ook acties als Kom in de Kas, dan komen er grootouders met kleinkinderen kijken. Dat doet de betrokken tuinders goed. Maar niet iedere kweker kan daaraan meedoen, je moet op virussen of binnenbrengen van insecten letten. Daarom ook hebben we een reeks artikelen op stapel staan in een lokaal blad, De Toren. Elke maand een verhaal, waarin we verschillende ondernemers portretteren, we laten zien wat ze doen en wat ze telen. We zijn ook werkgevers, daar willen we ook de aandacht op vestigen. We hebben een mooi beroep, zijn er trots op dat we een prachtig product voor de consument aan kunnen bieden. Aan de hobbels die we als sector hebben 
geconstateerd bij de acceptatie van de glastuinbouw gaan we dus wat doen: Beter uitleggen waar we mee bezig zijn.”


Glastuinbouwpact Bommelerwaard & Neerijnen zoekt ondernemers die mee willen werken aan de artikelenreeks. Heeft u 
interesse? Neem dan contact op met Heidi Uenk (06-23 405159). Het project ‘Interactie met de samenleving’ organiseert binnenkort ook een ontmoeting met gemeenteraden en burenvisites. Volg de website van het Glastuinbouwpact hierover. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage vanuit het bedrijfsleven en Provincie Gelderland. 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA