« afbeelding 1 van 1 »
 
Wednesday 24 March 2021

Waterzuiveringssysteem glastuinbouw in gebruik!

Het is zover, het eigen rioolstelsel van glastuinbouw in Zaltbommel is in gebruik. Volgens Waterschap Rivierenland en gemeente Zaltbommel mag gesproken worden over een uniek samenwerkingsproject van alle betrokkenen. Meer dan 1 stap vooruit, hiermee voldoen de tuinders namelijk in één klap aan de huidige én de toekomstige eisen.

Vanaf 2021 is het voor de glastuinbouwsector verboden om gewasbeschermingsmiddelen te lozen op oppervlaktewater en vanaf 2027 is het ook verboden om nutriƫnten te lozen op het oppervlaktewater. Overheden en het bedrijfsleven werkten samen aan een robuust systeem, namelijk een nieuw aangelegd rioleringssysteem in combinatie met een zuiveringsinstallatie. Het systeem dat vanaf januari dus ook daadwerkelijk in gebruik is.

Hoe gaat dit in zijn werk? Het afvalwater van ruim 250 hectare glastuinbouw gaat via het rioleringsstelsel naar de nieuwe zuiveringsinstallatie voor gewasbeschermingsmiddelen, op het terrein van de rioolwaterzuiveringsinstallatie te Zaltbommel. Vervolgens gaat het proceswater door de reguliere rioolwaterzuivering van het waterschap, zodat ook de meststoffen worden verwijderd. Het gezuiverde water gaat vervolgens terug naar de Waal.
De aangesloten glastuinbouwbedrijven voldoen hiermee dus ook al aan de ambitie van 2027 voor het afvoeren van water zonder gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen.

Met het nieuwe zuiveringsstelsel is een investering van ruim 5,5 miljoen euro gemoeid. Europa betaalt een deel, maar bijna 4 miljoen euro moet uiteindelijk van de tuinders zelf komen via heffingen. De gemeente Zaltbommel heeft het bedrag voorgeschoten.

Meer weten? Bekijk de openingsvideo: Aanleggen riolering Glastuinbouw - YouTube 
 
BLIJF OP DE HOOGTE VIA